KALİTE YÖNETİM BİRİMİNİN GÖREVLERİ
Kalite Birimi Görevlileri : Canan KEKİL, Elif KELLETAŞ
SKS çerçevesinde yürütülen çalışmaların koordinasyonunu sağlamak.
Kurumsal amaç ve hedeflere yönelik çalışmaları takip etmek.
Öz değerlendirmeleri yönetmek.
Güvenlik Raporlama Sistemine ilişkin süreçleri yönetmek.
Risk yönetimine ilişkin süreçleri yönetmek.
Hasta ve çalışan memnuniyetinin ölçülmesine yönelik çalışmaları (anket uygulamaları, anket sonuçlarının değerlendirilmesi, anket sonuçlarına yönelik iyileştirme çalışmaları, hasta ve çalışan geribildirimlerinin alınması gibi.) yönetmek.
SKS çerçevesinde dokümanların yönetimini sağlamak.
Kalite göstergelerine yönelik süreçleri yönetmek.
SKS çerçevesinde belirlenen komitelere üye olarak katılmak.
1.AMAÇ
Kurumumuzun sağlıkta kalite standartları, kalite yönetim sistemi ve mevzuata uygunluğunu, sürekliliğini, yeterliliğini ve etkinliğini sağlamaktır. Üst yönetimden bölüm çalışanlarına kadar tüm personelin kalite iyileştirme çalışmalarındaki rol ve sorumluluklarının tanımlanması, kalite yönetim yapılanmasının oluşturulması, kalite iyileştirme çalışmalarının planlanması, yürütülmesi ve koordinasyonu, kalitenin sürekli iyileştirilmesinin sağlanmasıdır.
2.KAPSAM
Kalite Yönetim Birimi altında çalışan tüm ekip ve komisyonları kapsar.
3.TANIM
SKS: Sağlıkta Kalite Standartları.
4.SORUMLULAR
Merkez Müdürü; Kalite Yönetim Direktörü, Kalite Yönetim temsilcisi, Ekip ve Komitelerde görev alan tüm personel sorumludur.
5. UYGULAMA
5.1.Dikey Hiyerarşik yapılar (Boyutlar)
- Kurumsal Hizmetler
- Hasta ve Çalışan Odaklı Hizmetler
- Sağlık Hizmetleri
- Destek Hizmetler
- Gösterge Yönetimi
5.2. Yatay Hiyerarşik yapılar (Bölümler)
- Kurumsal Yapı
- Kalite Yönetimi
- Doküman Yönetimi
- Risk Yönetimi
- İstenmeyen Olay Bildirim Sistemi
- Acil Durum ve Afet Yönetimi
- Eğitim Yönetimi
- Sosyal Sorumluluk
- Hasta Deneyimi
- Hizmete Erişim
- Sağlıklı Çalışma Yaşamı
- Enfeksiyonların Önlenmesi
- Sterilizasyon Hizmetleri
- İlaç Yönetimi
- Hasta Bakımı
- Radyasyon Güvenliği
- Tesis Yönetimi
- Otelcilik Hizmetleri
- Bilgi Yönetimi
- Malzeme ve Cihaz Yönetimi
- Tıbbi Kayıt ve Arşiv Hizmetleri
- Atık Yönetimi
- Dış Kaynak Kullanımı
- Göstergelerin İzlenmesi
- Hizmet Kalite Göstergeleri
5.3.Kalite Yönetim Yapısına İlişkin Görev, Yetki Ve Sorumluluklar:
1. Kurumsal Hizmetler, Merkez Yönetim Birimi, İdari Mali İşler Müdürü, Kalite Yönetim Birimi sorumluluğunda olup takibi Kalite Yönetim Direktörü tarafından yapılmaktadır.
Kurumsal Yapı ,Kalite Yönetimi, Doküman Yönetimi, Risk Yönetimi, İstenmeyen Olay Bildirim, Acil Durum ve Afet Yönetimi, Eğitim Yönetimi, Sosyal Sorumluluk içerikli tüm dokümanlar Kalite Yönetim Birimi tarafından SKS kitapçığına uygun olarak takip edilmekte ve gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
2. Hasta Ve Çalışan Odaklı Hizmetler; Üst Yönetim ve Hasta Hakları Birimi sorumluluğunda olup; takibi Kalite Yönetim Direktörü tarafından yapılmaktadır.
Hasta Deneyimi ve Hizmete Erişim, Sağlıklı Çalışma Yaşamı Hasta Hakları Birimi tarafından SKS kitapçığına uygun olarak takip edilmekte ve gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
3. Sağlık Hizmetleri; Tüm birimler İdari ve Mali İşler Müdürlüğüne bağlıdır. Enfeksiyonların Önlenmesi ve Sterilizasyon Hizmetleri bölümleri Enfeksiyon Kontrol Komitesi ve Sterilizasyon Birimi tarafından; İlaç Yönetimi sorumlu hekim ve hemşire tarafından; Hasta Bakımı, Klinikler, Yataklı servis ve Radyasyon Güvenliği Başhekim tarafından SKS kitapçığına uygun olarak takip edilmekte ve gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
4. Destek Hizmetleri;, İdari Mali İşler Müdürü, Teknik Servis Personeli, Ayniyat Sorumlusu, Sorumlu Hemşire, Bilgi İşlem Sorumlusu, Kalite Yönetim Birimi sorumluluğunda olup; takibi Kalite Yönetim Direktörü tarafından yapılmaktadır.
Tesis Yönetimi; Teknik Servis Personeli; Otelcilik Hizmetleri; yataklı servis sorumlu hemşiresi tarafından; Bilgi Yönetim Sistemi; bilgi işlem birimi sorumlusu tarafından; Malzeme ve Cihaz Yönetimi; depo ve Taşınır Kayıt Kontrol Yetkilisi tarafından; Tıbbi Kayıt ve Arşiv Hizmetleri; Fatura Bölümü sorumlusu tarafından; Atık Yönetimi; İdari Mali İşler Müdürü ve sorumlu hemşire tarafından; Dış Kaynak Kullanımı; Kalite Yönetim Birimi tarafından SKS kitapçığına uygun olarak takip edilmekte ve gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
5. Gösterge Yönetimi; İdari ve Mali İşler Müdürü; Kalite Yönetim Temsilcisi, bilgi işlem birimi, ilgili diğer birimler ve kalite yönetim birimi sorumluluğunda olup; takibi Kalite Yönetim Direktörü tarafından yapılmaktadır.
Göstergelerin İzlenmesi ve Kalite Göstergeleri; Kalite Yönetim Birimi tarafından SKS kitapçığına uygun olarak takip edilmekte ve gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Yukarıdaki alanlarla ilgili olarak, SKS kitapçığında tespit edilen eksiklikler ile ilgili Düzeltici Önleyici Faaliyet Formu doldurulur ve belirtilen sürede tamamlanması istenir. Yılda en az 1 kez Öz Değerlendirme yapılır. Tespit edilen uygunsuzluklara yönelik gerekli iyileştirme faaliyetleri gerçekleştirilir.